top of page

Wat is Kung Fu:

Kung Fu is een Chinese gevechtskunst dat al meer dan 1500 jaar oud is en tot op de dag van vandaag zich nog steeds aan het ontwikkelen is. Kung Fu betekent "HARD WERKEN". Door hard te werken wordt u beter in wat u doet en kunt u een vaardigheid eigen maken. Dit geldt voor alles in het leven. Vandaar dat we bij Kung Fu vaak spreken van een manier van leven in plaats van een sport.

 

Kung Fu staat bij ons voor de ontwikkeling van uw fysieke lichaam en uw geest. In de maatschappij van vandaag hebben we vaak te maken met constante prikkels die ervoor zorgen dat het menselijk lichaam soms moeite heeft om dit allemaal te kunnen verwerken.

Uitingen hiervan zijn vaak stress, overgevoeligheid, snel boos zijn, ongeduldig zijn, vermoeidheid, depressie et cetera. Kung Fu zorgt ervoor dat wij ons kunnen aanpassen op deze drukke manier van leven door te trainen. Met Kung Fu willen wij u ook weerbaarder maken en u het gevoel geven dat u veilig bent en zo nodig kunt verdedigen. Bij Kung Fu draait het allemaal om discipline, volharding, consistentie en het kunnen controleren van uw emoties. Dit oefent u deels door te 'doen'. Door Kung Fu te doen bouwt u aan al deze facetten. Door elke week te komen trainen bouwt u discipline op, en ontstaat er consistentie in uw dagelijks leven. U krijgt regelmaat in uw leven wat zorgt voor helderheid en rust in uw hoofd.

 

Kung Fu heeft ook nog een spirituele kant. Wij hanteren verschillende stromingen, waaronder het Chan boeddhisme ook bekend als Zen boeddhisme. Het Chan boeddhisme is afkomstig van een Indiase monnik genaamd Bodhidharma ook wel bekend als Da Mo. Hij bedacht een reeks van oefeningen om de Shaolin monniken fysiek sterker, mentaal scherper en meer één te laten zijn met zichzelf en de wereld om hun heen en hierdoor te ontdoen van alle levenszorgen. Een zijn met de natuur, begrijpen dat het leven constant veranderd en weten dat zorgen maar tijdelijk zijn geeft u de mogelijkheid om beter in balans te zijn en te ontdoen van al uw zorgen. Acceptatie is belangrijk en het loslaten ook.De constante verandering in het leven ziet u terug in de verschillende oefeningen die wij doen. De bewegingen worden in een constant vloeiende beweging uitgevoerd. Tijdens de uitvoering is er verder geen ruimte om na te denken over al uw maatschappelijke zorgen. Het uitvoeren van de beweging zelf en uw verstand op het hier en nu, zorgt voor het één zijn met de omgeving waarin u zich bevindt. Dit zal vrede en rust geven.Dit is de manier van het Chan boeddhisme.

Wat doen wij bij Kung Fu?

 

Wij leren jullie op een traditonele wijze de verschillende technieken die komen kijken bij onze Kung Fu stijl. Stoten, schoppen, worpen, gewrichtsklemmen en het trainen met wapens hoort hier allemaal bij. Deze technieken worden los of in een bepaalde volgorde uitgevoerd.

Ook komen de volgende aspecten aan bod tijdens uw training.

  • Lenigheid

  • Conditie

  • Kracht

  • Evenwicht

  • Ademhaling

  • Zelfverdediging

bottom of page